“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Tips voor je kinderen

  • Luister naar je kind en geef het de aandacht die het nodig heeft.
  • Wij helpen je verder op juridische vlak!
9,5
Klanten vertellen

1281 beoordelingen

Lees voor

Voor kinderen is een scheiding een hele heftige ervaring. Hoe help je de kinderen na de echtscheiding? Om te beginnen is het belangrijk dat jij je kind op een goede, duidelijke manier ondersteunt. We hebben wat handige tips voor je kinderen en jou op een rijtje gezet. Een mediator kan jullie hierbij ondersteuning bieden.

Blijf goed luisteren naar je kind

Je kind heeft veel vragen over de echtscheiding. Hij/zij maakt zich zorgen en soms moet je kind zijn verhaal kwijt. Neem daar de tijd voor. Blijf rustig zitten, onderbreek je kind niet en wees voorzichtig met te snelle oplossingsgerichte reacties. Je kind wil gehoord worden. Het heeft behoefte aan geduld en jouw ongedeelde aandacht.

Vaak stellen kinderen zich terughoudend op met hun emoties, omdat ze bang zijn dat jij overstuur raakt. Maak je kind duidelijk dat er ruimte is voor alle gevoelens. Vertel je kind bijvoorbeeld dat het normaal is om te hopen jij en je partner weer bij elkaar komen. Je kind kan zich schamen voor deze wens. Leg uit dat dit niet nodig is, omdat alle kinderen willen dat hun ouders bij elkaar zijn. Benadruk tegelijkertijd dat jullie echt niet meer bij elkaar komen.

Leg je kind uit dat de scheiding niet zijn schuld is

Veel kinderen denken dat zij de echtscheiding hebben veroorzaakt. Je moet je kind er geregeld van overtuigen dat het absoluut niet zijn schuld is. Het is belangrijk dat je de eerste jaren na de scheiding blijft benadrukken dat de scheiding een beslissing van jou en je partner is. En dat je kind daar niets mee te maken heeft.

Maak het niet mooier dan het is

Vertel je kind geen smoesjes, bijvoorbeeld dat papa even weg is voor de zaak. Want kinderen voelen het precies aan wanneer je iets voor ze achterhoudt. Dit is voor hen niet prettig, ook als ze weten dat je het voor hun bestwil doet. Kinderen hebben behoefte aan duidelijke, begrijpelijke antwoorden op hun vragen. Draai er niet teveel omheen.

Ga niet wijzen

Probeer je in gesprekken met je kind niet negatief uit te laten over je partner. Daarvan raakt je kind in een loyaliteitsconflict. Communiceer niet met je partner via je kind en sta open voor positieve opmerkingen over je partner. Jouw kind mag van allebei zijn ouders houden. Als je je kind daarin belemmert zal het zich terugtrekken, gaan liegen of somber worden.

Zorg dat je je vrienden blijft zien. Daardoor voorkom je dat je je kind met jouw zorgen opzadelt. Bovendien helpt het je om lastige momenten met je kind te relativeren.

Stel je kind gerust

Vaak zijn kinderen bang dat er na de echtscheiding te weinig geld zal zijn voor eten, kleding of het huis. Leg je kind uit dat die angst onterecht is. Kinderen die bij hun moeder gaan wonen, kunnen soms bang zijn voor hun veiligheid. Vertel je kind daarom wat je van plan bent te doen bij brand of tegen inbrekers, zodat je kind zich geen zorgen hoeft te maken.

Voorbeeld uit de praktijk

De scheiding van haar ouders hakte er voor Evi van 5 behoorlijk in. Ondanks dat haar ouders in goed overleg uit elkaar gingen en nog goed met elkaar omgingen voelde Evi zich eenzaam en bang. Het nieuwe huis waar zij woonde met haar moeder was nog geen veilige haven. In het donker lag ze angstig te luisteren naar alle vreemde geluiden om zich heen.

Toen Evi weer in haar bed begon te plassen kreeg haar moeder in de gaten dat het echt niet goed met haar ging. Vanaf dat moment veranderde er iets. Mama besloot om iedere woensdagmiddag vrij te nemen en die middag ook echt tijd vrij te maken voor haar dochter. Dit vond Evi heel fijn. Samen dronken ze een kopje thee met een koekje en praatten over van alles en nog wat.

Het duurde niet lang voor Evi ook durfde te praten over de scheiding. Ze zat met veel vragen en voelde zich schuldig. Mama schrok toen zij dit hoorde. Dit was nooit de bedoeling geweest. Evi voelde zich gehoord. Haar vragen werden eerlijk beantwoord. Gelukkig ging het hierdoor snel beter.

Helaas zijn de problemen van een kind na de scheiding niet altijd zo snel en makkelijk op te lossen. Kom je er zelf niet uit, schakel dan hulp in!

Vraag naar vriendjes met gescheiden ouders

Als je je kind vraagt naar vriendjes van wie de ouders ook gescheiden zijn, geeft het je een beter beeld van hoe je kind een scheiding ziet en waar het bang voor is. Je hebt dan de mogelijkheid om misverstanden uit de weg te ruimen. Bovendien kun je je kind bewustmaken van het feit dat hij/zij niet de enige is met gescheiden ouders.

Lees samen een boek over scheiden

Een andere manier om de echtscheiding met je kind te bespreken is door samen een boek over scheiden te lezen. Het helpt je stap voor stap zaken te bespreken. Bovendien structureert het de gedachten van je kind. Je kind heeft door het lezen van een boek een concrete aanleiding om vragen te stellen.

Loop je toch tegen problemen aan, schakel dan op tijd hulp in. Veel scholen hebben een speciaal programma voor kinderen met gescheiden ouders. Is dit niet voldoende, dan is het misschien slim om eens bij de huisarts langs te gaan. Misschien is er een goede kindercoach die jouw kind kan helpen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

Meer informatie